Kisah Seorang Bloger Yang Malampau

Dari pagi tadi gua menelek satu persatu blog-blog pilihan untuk mencari ilham.  Sebab dari mula gua bangun tidur lagi, punya azam, yang gua perlu menulis sesuatu hari ini.  Dekat bawah blok yang gua duduk ni pulak, pagi-pagi lagi dah memekak berkaraoke.  Sigh, set wajib bila ada kenduri kahwin.  Enjoyy..!!!
Dua tiga hari ni, emosi gua agak mengganggu kelancaran rutin harian.  Ini semua kerana terlalu memikirkan soal-soal negara.  Ya, gua cinta akan negara ini.  Ya, gua Patriotik.  Tempat tumpah darah.  Harus kemana lagi gua pergi, andai bumi yang gua pijak ini, jatuh ke pihak yang tidak bertanggungjawab.  Ya, gua perlu menulis sesuatu, sekurang-kurangnya untuk melepaskan rasa hati yang bingit.
Masuk ke laman web Raja Petra Kamaruddin (blog wajib baca gua setiap hari), at last gua terjumpa satu kisah seorang blogger yang kene saman oleh Polis.  Memang seronok nak tengok, ingat nak sokong si blogger ni, tapi bila gua tonton video yang dia rakam sewaktu kena tahan dengan Polis, gua naik menyampah dan geram.  Apa pun, gua berterima kasih dekat blogger tersebut, sebab menjadi inspirasi dan ilham gua untuk menulis sesuatu pagi ni.
Ikuti kisah blogger tersebut:
10 October, 2010

By Pamela Lim

Citizen journalist LoyarBurokker Pamela Lim was stopped by the police while on the road. Unhappy with the their conduct she whipped out her phone and started video recording the two police officers. How did the police react? Watch it here @ LoyarBurok.com via our YouTube channel WayangLoyarBurok.

malaysian police Police intimidation?

What really happens when the police stops a woman and the woman whips out a camera to film them?

Can the police take your I.C. and not give it back? Were they threatening and intimidating this woman?

Watch to find out and give your comments! If you have you had a similar experience (of course you have, this is Malaysia!) do share it.

Video boleh di tonton di sini.

Gua harap lu orang dah tonton video tersebut beserta komen-komen yang ada di bawahnya.  So apa komen lu orang? Sigh… Ini komen gua dekat blogger Pamela Lim.

Hey Pamela Lim.  Gua tak faham macam mana orang macam lu boleh hidup dekat bumi ni.  Dari apa yang boleh gua rumuskan terhadap video yang lu rakam tu, gua kira lu ni punya mentaliti tahap cacing yang ada dekat bawah tanah tu.  Kalau niat tak betul, akhirnya pun jadi tak betul.  Lu tengok sendiri komen-komen orang ramai terhadap lu punya video posting tu.  Kurang ajar, hina, tak bertamadun, meluat, kebudak-budakkan, bodoh, dan tidak bertanggungjawab.  Kalau semua orang macam lu ni, memang hidup tak tenteram.  Sigh..

Lu, Pamela Lim, sudah kena saman sebab kesalahan jalan raya.  Lain la kalau lu tak buat salah, you fight for it.  Then that’s ok for me.  Apa yang gua nak kata, lu sengaja nak buat kacau.  Berniat jahat, berprovokasi, dan bermotifkan hasutan.  Lu sengaja rakam video tersebut dan sengaja nak orang tengok apa tindakan dua polis tersebut.  Lu gunakan undang-undang ditempat yang salah.  Lu menjatuhkan air muka dua orang anggota polis tersebut.  Lu gunakan bahasa yang punya unsur menghina.  Lu menjatuhkan nama negara di mata dunia.  Biadap dan tidak boleh diterima sama sekali.

Oleh Orang Muda.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: